Loading...

Huis bouwen in Spanje horror of sprookje?

Wanneer beginnen jullie met de verbouwing in Spanje?

verbouwing van start

Want je wil zooo graag beginnen! 1 december 2015 tekenden we het koopcontract van onze droom-bouwval. Dan kunnen we januari hoog uit februari van start gaan met de bouw. Er waren nog wel een paar hobbels te nemen, maar ach hoeveel tijd neemt dat nou? Wanneer gaan jullie beginnen, is maandenlang de rode draad belangstellende vraag geweest. We werden waarschijnlijk al lang al niet meer serieus genomen. Op enig moment zijn we dan ook gestopt met het roepen van een startdatum. 17 juni 2016 stond de 1e betonwagen op de stoep om de fundering van het gastenverblijf te storten. Herinner je nog de blog over geduld?

zijn jullie al klaar

Nu schrijvend op ons overdekte terras, een warm briesje waaiend langs mijn armen, achter mijn rug hoor ik het kabbelend geluid van het zwembad. As we speak ga ik trouwens meteen aan de andere kant van de tafel zitten, hoezo met mijn rúg naar het zwembad? Zo, dit is beter. Van rustig schrijven is  trouwens niet echt sprake. Hier wordt namelijk nog gewerkt. Genieten jullie  lekker van jullie zwembad is nu de rode draad belangstellende vraag. Tuurlijk doen we dat tussen de bedrijven door. Toch met Spaanse bouwvakkers om je heen spring je nou eenmaal niet zo lekker je bommetje. Wanneer ze klaar zijn? Doe ik inmiddels geen uitspraak meer over.

overdekt terras en la piscina

horrorverhalen

Wanneer je in Spanje een huis koopt houd je er natuurlijk rekening mee dat zo’n koop proces met alles wat daarbij komt kijken anders gaat dan in Nederland. We kennen allemaal de horrorverhalen over kopen en bouwen in Spanje. Onbetrouwbare makelaars (iedereen mag makelaar worden in Spanje zonder papieren), huizen die op illegale grond staan, aannemers die niet op komen dagen. De afgelopen 3 jaar hebben we smeuiige verhalen in alle soorten gehoord. Het maakte ons in elk geval alert. De aankoop van onze droom-bouwval leek in eerste instantie vrij soepeltjes te kunnen verlopen. De mensen waar wij het van kochten waren al gestart met een verbouwing. Ons werd verzekerd dat dus alle vergunningen aanwezig waren en dat wij misschien met een kleine aanpassing hier en daar zo verder kunnen gaan. Klinkt vrij aannemelijk. Via de makelaar zijn we voorgesteld aan een architect waar we zeker direct een klik mee hadden. Onze wensen heeft hij vertaald in wat realiseerbaar was en op tekening gezet. Vervolgens aan hem de schone taak om alles bij de gemeente voor te leggen en op vergunning zien te krijgen. (heeft u even?)

huis bouwen in Spanje
zelfde punt een jaar eerder

lange adem (tener paciencia)

Ik merk dat ik alweer te snel vooruit ben in het verhaal. Hoezo geduld? Uiteindelijk nam het  4 maanden in beslag voordat we bij de notaris aan tafel schoven om de koop te sluiten. Een hypotheek aanvraag is een dingetje, in Spanje is het een ding. Telkens wanneer je denkt dat je er bent komt er opnieuw iets boven duiken. Wanneer je er ook gaandeweg achter komt dat een betrokken partij minder professioneel is dan ze doen voorkomen, is het geduld bewaren wel eens een uitdaging. Er zijn momenten geweest…, weet je wat, steek dat hele huis maar … vult u verder maar in. Natuurlijk in ons hoofd waren we al veel te ver om nu op te geven. Ons droomhuis stond al op ons netvlies geprint, dit laten we niet lopen. En kom op zeg, we hebben de tijd, haast is nergens voor nodig, kunnen ondertussen mooi nog wat sparen. Een lange adem hebben, we gaan door. Zo gebeurde het dat we toch nog, met een ouderwetse cheque (jawel ze bestaan hier nog) het huis hebben verzilverd bij de notaris. Deze sessie duurde slechts een paar uur, want verwacht niet dat de papierwinkel dan compleet is, in dit geval bij ons gelukkig wel. Champagne!!!

vergunning, claro que si

Architect, vergunningen, gemeente. Waar werd voorgespiegeld dat het een kwestie van een aanvulling op een bestaande vergunning zou zijn, lag het toch iets anders… Onze voorgangers bleken toch iets te enthousiast geweest en niet alle werkzaamheden stonden op vergunning zo ontdekte de gemeente.  Daar worden gemeentes over het algemeen niet heel blij van, het gevolg een bouwstop. Allemaal op te lossen natuurlijk, een herziening van de vergunningsaanvraag maken en weer bij onze vrienden van de gemeente indienen. En dan? Wachten. Geeft niet, wij hebben geduld en genoeg zaken uit te zoeken en te regelen. Waaronder het allerbelangrijkst een goede en betrouwbare aannemer. o yeah

vriendjes van vriendjes

De architect heeft een aantal aannemers waar hij graag mee samen werkt en waarvoor hij garant staat. Er wordt 10 jaar garantie afgegeven op de bouwconstructie. Uiteraard hadden wij een budget voor de verbouwing in ons hoofd. Voor de offrerende aannemer een richtlijn zou je denken. Simon is aardig bekend met tarieven in de bouwwereld  dus voor onszelf hadden we ongeveer duidelijk wat het kan kosten. Binnen de marge kan dat iets afwijken, maar alla dat is no problema. We hebben dan ook heel hard gelachen toen de offertes variërend van 80 – tot 180.000 klinkende euries boven onze uitgerekende prijs kwamen. No way met deze mensen in zee. Vooruit ze konden iets lager gaan, het kwam nog steeds niet in de buurt. Vanuit het perspectief van een Spaanse aannemer enigszins te begrijpen, die buitenlanders hebben toch nergens verstand van, leggen hun lot in onze handen en trekken de portemonnee wel. Van de winst kunnen we met al onze vriendjes profiteren, goed geregeld. Voelde voor ons absoluut niet goed om hier in te stappen.  Zelf op zoek dus naar een geschikte bouwer.

de tijd nemen

De tijd verstrijkt inmiddels, februari.  Helemaal geen punt, we hebben toch nog geen vergunning haha. Verschillende offertes verder komen we via, via ons lot uit de loterij tegen. De prijs matcht op een paar kleinigheden na met onze berekeningen. Het kan dus! Stel dat we klakkeloos tegen de 1e offerte ja hadden gezegd. Dan te bedenken dat er wel heel veel buitenlanders ja zeggen tegen veel te hoge prijzen. Het is zo belangrijk om zelf na te blijven denken, je gevoel te volgen en voet bij stuk te houden. En, ja daar is ie weer, de tijd nemen en geduld hebben. Bijna geloofde ik niet dat we de juiste man gevonden hadden. Ik moest nog wel even overtuigd worden. Hij nam ons mee naar huizen die hij gebouwd heeft. Nadat we ook zijn klanten gesproken hadden was het voor ons duidelijk Juan is dé man!  Een vrolijke, vriendelijke Spanjaard, oorspronkelijk uit Granada, die geen woord engels spreekt. Het avontuur kan (bijna)beginnen.

Hasta pronto Ing x

ps benieuwd hoe het verder gaat, schrijf je in voor mijn blogs en beleef mee

 

 

Deel dit op:

Leave a Comment


Volg mij op Socialmedia