Loading...

Leven in Spanje, zou jij er geduld voor hebben?

 

Leven in Spanje een lesje geduld

Wachten zonder boos worden

Ik tik het woord geduld in Google in. Het woord wordt gebruikt om het vermogen ergens op te kunnen wachten mee aan te geven. Het geldt als een deugd, een kwaliteit of een persoonskenmerk. Als mooie aanvulling (vind ik dan, want dan is geduld echt een schone zaak) ergens op te kunnen wachten zonder boos te worden.

Ook nog een leuke die ik tegen kom, wat heb je er voor nodig om geduld te hebben? Doorzettingsvermogen en vastberadenheid. O ja en in het Spaans is geduld paciencia.

Tijd vliegt

As we speak wonen we vandaag op de kop af 1100 dagen in Spanje. Drie jaar wonen in Spanje onder de Spaanse zon. Verschillen zijn er genoeg  te noemen in vergelijking met het leven in Nederland. Echter de grote gemene deler is dat de tijd hier net zo snel voorbij gaat. Man wat vliegt de tijd, wordt bijna eng. Weet niet hoe jullie dat hebben?

Ik probeer een beetje iets terug te halen uit de sneltreinvaart van de afgelopen drie jaar. Hoe die zijn verlopen en óf en hóe dat ons veranderd heeft.  Nou is mijn geheugen voor details niet mijn sterkste kant, het gaat dus in grote lijnen. Het is van jezelf nogal lastig om te zeggen of je bent veranderd. Dat is meer aan anderen. Familie en vrienden die in Nederland tot mijn dagelijks leven behoorden zullen misschien zeggen van wel. Allicht doet wonen in het buitenland iets met je, zou gek zijn als het niet zo was.

Terug in de tijd

Even terug naar ruim 3 jaar geleden, waarom hebben we de stap genomen om te emigreren naar Spanje? Vooral voor een leven onder de zon in een beter klimaat. En o jongens, wat is dat fijn! Ook wilden we graag weer een beetje avontuur in ons leven, nieuwe stappen maken, andere stukjes van de wereld zien. De gezondheid van Simon en een minder stressvol leven kunnen leiden. Het relaxte leven van de mañana, mañana cultuur van Spanje, het waren allemaal belangrijke pijlers bij deze stap. Tot nu toe kunnen we bij alles een groen vinkje plaatsen!

De ‘vandaag niet dan komt het morgen wel cultuur’ waar Spanje bekend om staat, is dat ook onze ervaring? Uhmm op heel veel gebieden niet en geldt hier ook afspraak is afspraak. Al wordt hier wel minder spastisch gedaan als je later bent of als de afspraak niet door kan gaan. No te preocupes, maak je niet druk, prachtige uitspraak. En óok opvallend, de mensen laten zich niet haasten. Al staat er nog zo’n lange rij bv bij de bank, de loketbediende laat zich echt niet gek maken. Voor een ieder wordt uitgebreid de tijd genomen. (ja mensen regelen hier nog heel veel zaken bij de bank, wat in Nederland niet meer denkbaar is).

Beetje Geduld

Als ik terug kijk op de afgelopen jaren en mezelf vraag wat ik geleerd heb of waar ik veranderd in ben dan komt het woord Geduld naar boven. De kleine beetjes geduld hebben we vooral in de begintijd geleerd. Een periode van veel instanties bezoeken voor de benodigde papieren bij gemeentes en banken. Stapels papieren mee, helemaal goed beslagen ten ijs met kopieën van alles wat je kunt bedenken. Zorgen dat je er s’morgens vroeg bent dan is de rij het kortst en gelukkig hadden we vaak mazzel.

Het grote geduld hebben we leren krijgen bij de aankoop van ons huis (lees onbewoonbare bouwval). Een hot summer dag in augustus, ochtend koffie bij chiringuito Tsunami tipt een vriend ons over een project. Echt iets voor ons! Diezelfde dag bellen met de makelaar en volgende dag (zaterdag) kunnen we kijken, want voor maandag staat al een bezichtiging gepland. Wie het eerst komt wie het eerst maalt. Die zaterdag voelden we direct van hiér zou alles wel eens kunnen kloppen op deze plek, hier kunnen wij iets mee. Wij beschikken gelukkig over de eigenschap om overal doorheen te kijken en een plaatje voor ons te zien van hoe het moet worden. Zondagochtend voor de zekerheid nog een keer gaan kijken, je ziet we gaan niet over 1 nacht ijs haha. Einde van de ochtend is de koop beklonken! Goed is goed en kansen moet je pakken. Voor ingrijpende verbouwingen schrikken we niet terug, in Nederland hebben we dit ook gedaan met een oude stolpboerderij. En heel graag willen we hier in Spanje ook ons eigen droomhuis creëren. En dit is dé plek!

huis kopen in Spanje
ons toekomstig droomhuis

Huis kopen in Spanje

Het draaien van de papiermolen kan beginnen.  Wanneer je in Spanje een huis koopt blijft die molen lang draaien. Hier in Spanje is het bijna van levensbelang om een hele goede gestor te hebben. In de jungle van de Spaanse regelgeving is het bijna van levensbelang om een juridisch adviseur te hebben die van alle overheidsprocedures en gekkigheid op de hoogte is. Gelukkig hebben we hiermee ook weer geluk, al werkt hij soms niet zo snel als wij zouden willen. Komt ie weer…Geduld. Verder is het een pitbull en is er geen komma die hem ontgaat. Hij heeft ons al voor veel ellende bespaart dus wij zijn blij! Na 4 maanden hadden we de boel rond. Op het nippertje van 2015 lukte het toch nog om bij de notaris aan tafel te schuiven om de koopakte te tekenen. Olé!

Het nieuwe jaar in met een prachtig doel voor ogen: ons droomhuis bouwen. We gaan beginnen, niets houdt ons nog tegen. O ja toch wel… een bouwstop, opgelegd door de gemeente. Eerder zei ik iets over het grote geduld toch? Je voelt hem al..

Hoe het verder ging? Als je een beetje geduld hebt en kunt wachten tot de volgende blog. Dan kom je er ook achter of we inmiddels echt helemaal Zen zijn, of dat af en toe de betekenis van geduld wel eens naar de achtergrond verdwijnt.

Saludo con beso grande! Ing

 

 

 

 

Deel dit op:

Leave a Comment


Volg mij op Socialmedia