Loading...

Je eigen droomhuis in Spanje bouwen, met tips voor de liefhebbers

Een huis bouwen in Spanje, wie had dat gedacht? Ik niet

Een huis bouwen in Spanje, nee. Een huis kopen en dan verbouwen, nee. Een onbewoonbaar huis kopen en opnieuw opbouwen, nee, nee en nog eens nee. Ik begin er niet aan.

 

Eerst een huis huren

Ik ben zo blij dat ik mijn poot stijf heb gehouden en dat we niet direct een huis hebben gekocht toen we in 2014 naar Spanje emigreerden. Tijdens de emigratie voorbereiding schuimden we het internet af op zoek naar geschikte (koop)huizen. De plek waar we heen wilden was Altea la Vella, dat maakte het zoeken alvast makkelijker. Ik wilde graag eerst een huis huren, ook om te kijken of het leven in Spanje bevalt zonder dat je echt ergens aan vast zit. Simon, van nature een koper, moest even aan dit idee wennen en zag uiteindelijk ook het voordeel ervan. Vanaf het internet is het moeilijk zaken doen dus op naar Spanje voor een paar bezichtigingen met een makelaar. Vaak heeft een makelaar nog wel meer huizen in portefeuille dan dat er op de site staan. Zo ook ons huis waar we toen voor zijn gevallen. De huur was iets hoger dan we in gedachten hadden, het huis daarentegen was super gaaf en voor ons niet te weerstaan. Ook stond het in de verkoop, dus wie weet voor de nabije toekomst.

De roze bril

Onze start in Spanje is heerlijk begonnen in dat huis, uitzicht op zee en de golfbaan, een zwembad, jacuzzi en een prachtig aangelegde tuin. Tijdens dat heerlijke wonen, hebben we ook gelijk een belangrijke les geleerd. Wat een geluk dat we niet direct gekocht hadden, voor een veel te hoge prijs.  De stookkosten (boven op de hoge huur) bleken énorm te zijn door de sterk verouderde CV installatie. Waterkosten rezen de pan uit vanwege lekkage in de besproeiing installatie van de tuin. Jacuzzi was  lek. De constructie van het huis bleek ook niet overal even jofel aan het aantal scheuren te zien. Zo kwamen er langzaam wat barstjes in het mooie plaatje. Ondertussen bekeek ik alles nog door een roze bril en wuifde alle bezwaren weg, we wonen hier toch fantastisch! Uiteindelijk moest ik natuurlijk ook mijn bril afzetten, de huurbaas gaf vooral ‘niet thuis’ en liet ons opdraaien voor alle kosten ten gevolge van achterstallig onderhoud. Van je landgenoten moet je het hebben, dat wisten we dan ook weer.

huis bouwen in Spanje
het uitzicht van ons 1e huuravontuur

Weer huren graag

Na ruim een half jaar wonen op zoek naar iets anders dus. We willen op deze berg blijven, het dorpje is klein maar fijn, we beginnen ons net een beetje thuis te voelen. In dit gebied struikel je werkelijk over de makelaars, belangrijk is om de juiste er uit te pikken. Diegene die op je mail reageert, belt en afspraken nakomt, kan zomaar wel eens de juiste zijn haha. Bij Simon kwam er toch stiekem weer wat koopdrang naar boven, nu ook gesterkt door een slechte huurervaring. Dus ook wat koophuizen bekeken. Nog steeds kreeg ik daar geen gevoel bij. Ik ga echt nog geen huis kopen en verbouwen óok nog zeker, echt niet. Mochten we ooit iets kopen wil ik iets wat al klaar is, punt. Voor nu graag weer huren. In de praktijk blijkt het aanbod voor lange termijn verhuur echt niet zo groot. Er staan voldoende huizen leeg en te koop hoe kan dat dan? Veel huiseigenaren aan de Costa Blanca zijn in de loop der jaren huiverig geworden voor lange termijn verhuur. Verhalen over onbetaalde huur en het vernielen van woningen zijn er helaas te veel. Daarbij is vakantieverhuur véel lucratiever. Gelukkig hadden we weer mazzel en vonden we een mooi, degelijk gebouwd huis, ook weer met zwembad én op dezelfde berg, yess. Wederom stond ook dit huis in de verkoop, dus wie weet voor de nabije toekomst. Klopt, we hebben dat eerder geroepen.

2e huuravontuur ook niet verkeerd

Niets is voor niets

Van kopen is het niet gekomen, al hebben we hier in het begin zeker met plezier gewoond. De buurman in eerste instantie heel aardig, bemoeide zich graag met alles en nog wat. Als commissaris bij de politie meende hij hier wel recht op te hebben, je kunt je leukere buren voorstellen. Helaas hadden we toch een keer zijn collega’s over de vloer. (lees hier waarom) Dit verhaal vertellende aan onze vriend Rob op die mooie zomerdag bij de chiringuito , maakte dat hij diezelfde dag nog met de gouden tip voor ons droomhuis kwam. Zo zie je maar niets is voor niets, in dit geval een geluk bij een ongeluk, een gevalletje het moet gewoon zo zijn. Voor de volgers onder ons, mijn vorige blog eindigde met een bouwstop op ons nieuwe project. Ons geduld werd dusdanig op de proef gesteld dat het nog 6 maanden duurde voordat we werkelijk konden starten met de bouw. Ik stel jullie geduld ook nog een weekje op de proef voordat we de wereld van vergunningen, architecten en aannemers induiken. Nu ben je in elk geval op de hoogte van ons voorafgaande huizenavontuur.

3 gouden tips als je gaat emigreren naar Spanje

1. Ga eerst een huis huren

2. Ga vooral eerst een huis huren

3. Huur eerst een huis

Zonder gekheid , laat je niet verleiden door oogverblindend uitzicht, hele mooie praatjes, neem geen grote beslissingen in euforie of stress. Neem vooral rustig de tijd. Onderzoek of je in de zomer voldoende schaduw hebt en in de winter voldoende zon. Want geloof het of niet, de winter kan hier fris (kachel ook écht nodig) zijn als de zon niet op je terras komt. En dat is nou juist zo heerlijk om in de wintermaanden terwijl Nederland grauw en koud is hier je cortado buiten in de zon te drinken. Living the good life!

 

Hasta pronto amigos! Ing x

ps: niets veranderlijker dus dan de mens, van geen huis willen kopen, naar een huis bouwen in Spanje. Ach ja blijkbaar gebeuren de juiste dingen op de juiste momenten en geef je daar dan maar aan over

 

 

Deel dit op:

Leave a Comment


Volg mij op Socialmedia