Loading...

Op je gewicht blijven in Spanje, hoe dan?

Hoe blijf je op gewicht én geniet je toch van de geneugten van het Spaanse leven?

Kilootjes teveel

Een paar kilootjes teveel, bij de meesten van ons schiet nu al zo’n herkenbaarheid flitsje door het hoofd. Oeps o ja. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, het gewicht is hier bij ons thuis ook een regelmatig terugkerend item. Onze trip naar Nieuw Zeeland heeft weer de onnodige kilootjes extra opgeleverd. Na een long day on the road aankomen op een camping, de boel installeren ‘zo jongens nu een biertje’ of een wijntje zo je wilt, knabbeltje erbij. Heerlijk, we zitten! Vuurtje maken, bbq aan, vlees, sausje, dipje, toch maar een stukje brood, waar we normaal de koolhydraten laten staan. Uitgebreid ontbijten, want ja we hebben weer een behoorlijke dag voor de boeg. Leuk koffietentje onderweg. ‘Wat lekkers erbij doen?’ De aantrekkelijke vitrines waar de taarten je zó vragend aankijken dat je niet kúnt weigeren. We zijn 4 weken op pad geweest, dus ja…

Goed bezig

Vorig jaar zijn we een tijd echt goed bezig geweest en allemaal wat kilootjes kwijt geraakt. De ochtend beginnen met een shake van Juice plus, fruit, groente, kip, vis, alleen de ‘goede’ koolhydraten, geen suiker, geen alcohol én bewegen, hardlopen, sportschool, zo min mogelijk uit eten. Helemaal prima, geleidelijk wat kilo’s verliezen, goede energie hebben, alles volgens het boekje. Een andere manier van leven, we weten ook allemaal dat je dit vol moet houden, anders ben je weer terug bij af. Does het jojo effect rings a bell? Een verhuizing helpt altijd mee om in je gezondheidsregime te blijven, not. Druk aan de klus met een hele werkploeg, honger, de pizza is snel gehaald. Samen met visite proosten op ons geluk in het nieuwe huis, meestal niet met een glas water. We kunnen niet alleen de vakantie blamen, langzaam is ‘het’ er weer in geslopen.

hoe blijf je op gewicht
Salut op de nieuwe casa

Spaanse zomer

En dan de Spaanse zomer, of überhaupt het Spaanse leven. Zwoele zomeravonden op een terras met sangria, keuze uit zoveel restaurantjes met heerlijk eten. Het leven draait hier sowieso om eten en drinken. Vang ik een willekeurig gesprek tussen Spanjaarden op, gaat het negen van de tien keer over eten. Hoe, wat, wanneer, waar? Begin over de bereiding van paella en ze raken niet meer uitgepraat. Zondag steevast paella dag voor Spaanse families, ook alle denkbare feesten worden gevierd met paella. Geen drukte over welke leuke, fancy hapjes je nu weer eens zult presenteren op een verjaardag, gewoon (mag ik eigenlijk niet zeggen) paella. Lekker overzichtelijk. Wat dat betreft zijn we al lekker ingeburgerd, met de verjaardag van Indy hebben we hier een gewéldige paella kok thuis gehad, die heeft zelfs prijzen gewonnen  voor zijn basissaus. Lekkerder hebben we de fidua en paella niet eerder gegeten, muy buena.

hoe blijf je op gewicht
het is zo lekker

Gezond eten

Al dat heerlijke Spaanse eten is natuurlijk best moeilijk te weerstaan, of hebben jullie daar geen last van? Er wordt altijd beweerd dat Spaanse mensen gezond eten en daardoor het minst last hebben van hart- en vaatziekten, daardoor ook ouder worden. Geen zorgen maken dus? Toen ik nog gewoon in Nederland woonde geloofde ik dat ook. Nu ik hier een paar jaar woon, zie ik dat deze stelling achterhaald is. Chorizo, jámon, tortilla, pasta, wit brood, aioli, croquetas, paella, worsten, vet vlees, zoete broodjes, bier, wijn, likeur, gefrituurde vis, voor een gemiddelde Spanjaard is dit dagelijkse kost.  Hoe bedoel je gezond? Kinderen beginnen de dag met chocolademelk en een zoet broodje. Spaanse kinderen krijgen volgens een recent onderzoek 18 kilo teveel aan suiker binnen op jaarbasis. Oeps.

Op school

Bij mijn dochter op school is het al niet veel anders. Ze beklaagt zich wel eens bij mij dat ze een van de weinigen is die fruit of komkommer mee krijgt naar school. Gebruikelijk is dat Spaanse kinderen op school eten (comedor). Wij doen daar niet aan mee. Ten eerste omdat Indy op een privéschool zit, hangt er aan de comedor een fors prijskaartje. Op de tweede plaats gezien de kwaliteit en de negatieve reacties op het eten vul ik liever zelf haar trommeltje met iets wat niet vet of gefrituurd is. In de cafetaria kun je ook iets te eten kopen, wit stokbrood (1/2 meter) met kaas en tomaat is by far het gezondste wat te krijgen is. Wit Bimbo brood (dat het nog de naam brood mag dragen), vette chorizo en jámon Serrano, chocoladebroodjes, frisdrank, daar mag je het mee doen. Hellup waar is Jamey Oliver als je hem nodig hebt??

Healthy Food

Tot mijn vreugde las ik vandaag dat op scholen in Andalusia een verbod op frisdranken, chocola en ander suikerhoudend spul komt. Het antwoord op het groeiend aantal kinderen met obesitas in Spanje. Ook zie je hier en daar een stap richting healthy food. Heel voorzichtig zijn er ontwikkelingen. In de steden is het ongetwijfeld al meer ingeburgerd, hier aan de Costa Blanca valt er nog een hoop te winnen.  Als vegetariër of healthy foodlover sta je voor een uitdaging bij een Spaanse menukaart, tenminste als je meer wilt dan een punt tortilla of groene sla. Al is een huisgemaakte punt tortilla ook gewoon erg lekker, verse salade erbij, zongerijpt tomaatje, ringetje ui en een beetje olijfolie, o jee daar gaan we weer.

Uit eten

Het is dus zo lekker allemaal! In deze tijd van het jaar lukt het prima om een beetje discipline in te bouwen met eten. Zelf gezond koken, geen alcohol, dagelijks wandelen en een paar keer per week rennen langs de boulevard, no problema. Zo raken we keurig weer in vorm, zitten de broeken weer lekker, helemaal prima! ‘Zitten jullie weer in een strak program?’vragen vrienden als we het aanbod om naar een bodega te gaan afslaan. Uhm ja. Ons jojo patroon wordt al herkend. Dit maakt het dus allemaal zo lastig, er is zoveel gezelligheid. ‘Weet je we kunnen ook gewoon lekker uit eten gaan’, lijkt mij een prima idee. Lekker een stukje gegrilde vis, met seizoensgroente van de grill. Wel zo lekker met een glas witte wijn erbij, eentje dan én agua con gas por favor. ‘Deze aioli moet je echt even proeven, te lekker’. Okee met een klein stukje huisgebakken brood dan. Dus dat….

Adios Ing x

PS vertel mij please dat ik hier niet de enige in ben, hoe bieden jullie weerstand aan de verleidingen van het Spaanse leven?? (of helemaal niet)

 

Deel dit op:

2 comments


Ingeborg

Ha Ingeborg!
Ik ben een naamgenoot van je en woon in Pamplona
Heb een manier gevonden om te genieten van het Spaanse eten en toch niet aan te komen
Maar ..genieten van de typische Spaanse pintxos in Pamplona is en absolute ‘must !

februari 1, 2018 (12:56) - Reply
Bon Casita

Wat leuk een naamgenoot! Heerlijk die pintxos, genieten is heel belangrijk! Adios

februari 3, 2018 (22:19) - Reply

Leave a Comment


Volg mij op Socialmedia