Loading...

Hablar en Fiësta

Storm, Guur, Regen en Harde Wind! Nee niet hier natuurlijk;-).

Hier geeft de zomer nog een extra rondje voor zon, zee en strand. Uit Nederland bleven de berichten maar komen; ‘nee, echt hoor het is heerlijk weer hier’! Dacht zal je net zien verlaat je het land en gaan we ineens in NL een beetje tropisch doen. Maar gelukkig doet de herfst toch zijn intrede met heus natuurlijk wel een mooie dag ertussen ? en weet ik nu écht waarom wij in Spanje zitten.

We merken het ook aan de bezoekjes haha, vanaf begin oktober tot half december is het in onze casa gezellig met familie en vrienden. Lekker genieten van zon en gezelligheid!
Wij vinden het leuk om onze dierbaren te kunnen laten zien hoe we wonen en deelgenoot te maken van al het moois dat we tot nu toe ervaren hebben.
Het zal mij niet verrassen als we hier over een aantal jaar met meer vrienden en bekenden wonen;-)

Verder zindert het hier in huis van de verjaardag spanning… Vrijdag wordt Indy 11 jaar en dat wordt dan haar eerste verjaardag in Spanje.
In haar klas is tot nu toe nog niemand jarig geweest (of het is stilzwijgend voorbij gegaan) dus een voorbeeld van hoe dat hier in Spanje wordt gevierd hebben we niet.
Dus gewoon ouderwets Hollands trakteren in de klas, thats the way we’re doing! Indy weet precies hoe ze het hebben wil, Halloween muffins, uiteraard door haar zelf gebakken!

In NL is de verjaardag van Indy, al vanaf haar 1e jaar, een groot feest, met héél veel visite. Hoor nu al van vrienden hoe jammer het is dat ze niet kunnen komen. Dus hoe leuk is het dat er ook mensen wél komen, op verjaardag naar Spanje voor een weekend! Het buurmeisje van ons uit Schoorl, waar Indy vanaf haar 4e jaar vriendin mee is, vliegt morgen met Simon mee naar Spanje! Een hele stap voor haar, want ze is nog nooit op vakantie of in het buitenland geweest, wat een avontuur.
Oma is al gezellig een paar dagen in de casa samen met haar nicht. En vrijdagavond komt als klap op de vuurpijl nog de Surinaamse familie van Indy!
Met een heerlijke mega grote paëlla erbij wordt het vast een muy bueno fiësta español!

Hablar español? Of wij al een beetje Spaans spreken? Si, si muy bien!
Langzamerhand begin ik steeds meer te verstaan van het Spaans. Dat wil zeggen wanneer ik iemand tref die op normaal tempo en zonder dialect praat. Het lukt ook steeds beter om iets terug te zeggen, ook best handig;-). Foutloos gaat het niet, dat maakt niet uit. Als je te bang bent om fouten te maken dan leer je de taal niet snel spreken. En de mensen zijn altijd bereid om je te verbeteren of te helpen en daar leer je van.

Spaans lerenOns tempo van leren van de taal ligt natuurlijk heel laag als je dat met de kinderen vergelijkt ;-).
Zo leuk als ik hoor hoe Indy al Spaans spreekt en volgens mij weet ze nog veel meer dan dat ze ons laat zien. Ze heeft geen schroom om iets in het Spaans te vragen in een winkel of restaurant en begrijpt heel goed wat er tegen haar gezegd wordt.

Soms kan ik mij daar echt over verbazen hoe zoiets werkt. Als kinderen baby of peuter zijn dan denk je wel eens, hoe zullen ze ooit leren praten? Dat vind ik al een wonderlijk verschijnsel! Zo blij als ouders zijn als hun kind een eerste woordje zegt!
Nu heb ik weer een soortgelijk gevoel van trots als ik Indy gewoon Spaans hoor praten. En ze is pas een paar maanden bezig.

Voor haarzelf gaat het nog niet snel genoeg. Het niet goed genoeg spreken van de taal is nog wel een barrière in het sluiten van vriendschappen. En hierdoor heeft ze ook vaak het besef dat ze haar eigen vriendinnetjes zo erg mist. Lekker kletsen over van alles en nog wat zoals meiden dat doen van die leeftijd, dat is er nog niet bij.
Spaans lerenHet heeft allemaal wat tijd nodig, soms is dat voor een volwassene al moeilijk te accepteren, laat staan voor een kind. Die leven vooral in het hier en nú. En soms mag daar ook gewoon even lekker over gehuild en geklaagd worden, dat lucht weer op.

Vandaag krijgen we van onze Spaanse juf een rondleiding door ‘oud’ Altea. Zij weet zoveel te vertellen over de geschiedenis en het maatschappelijk leven in Spanje en gaat ons vandaag de mooie historische plekjes van onze eigen woonplaats laten zien. Muy interesante!

Ondertussen vullen wij onze woordenschat weer aan en kunnen we ons bezoek straks ook rondleidingen met tekst en uitleg geven ;-).

Saludos! Ing

Deel dit op:

Leave a Comment


Volg mij op Socialmedia