Loading...

Chinees met Kerst

Mam, gaan we nog even naar de Chinees?
Alweer?!

Insiders weten nu dat het hier niet om een portie bami of nasi gaat.

Het gaat hier om de wonderlijke wereld van ‘de Chinees’. Ik noem het wel de Action in het kwadraat. Van sok tot boormachine, lingerie tot paëlla pan, schoolspullen tot wasmand, serviesgoed tot afdruiprek, schoonmaakmiddel tot wandelstok.
Kortom je kunt het werkelijk zo gek niet bedenken of het is er. En dit alles voor de beste nepkwaliteit die er bestaat. Bezems of dweilstokken waar je soms toch al snel een hele dag mee doet. Ja je leest het goed, een hele dag en dan breekt de steel pas! Waar vind je dat nog?

Stiekem ben ik toch wel een beetje fan van de comercio Chino. Veel winkels gezien en heb inmiddels zo mijn voorkeuren ;-). De meesten zijn groot en vooral vol, toch zijn ze er ook die qua overzicht en netheid niet onder doen voor de HEMA.
Het is de kracht van de Chinees dat je vrijwel nooit zonder aankoop de deur uitloopt, ook al had je niets nodig.

Wanneer ik in zo’n winkel sta kan ik mij er werkelijk over verbazen hoe ze het allemaal voor elkaar krijgen. Zo’n overweldigend assortiment en zo goedkoop!
Hiermee hebben ze goed ingespeeld op de Spaanse crisis. Tot vaak grote frustratie van de Spaanse ondernemers.
Maffiapraktijken, uitbuiting van personeel en meer van deze termen worden in verband gebracht met de Chinese ondernemer. Winkels die bijna 24/7 open zijn, met de vaak vermoeide koppies van soms bijna nog kinderen achter de kassa.
Een andere wereld, de wereld van de Chinees..

Een poging gedaan om een kerstboom te kopen bij de Chinees, dit was écht een brug te ver, te nep! Nog geprobeerd om er een wit exemplaar doorheen te drukken…. Dan hoef je tenminste ook de illusie niet te wekken dat ie echt is toch? Geen toestemming gekregen van het thuisfront. Een witte boom, be-lache-lijk!

Natuurlijk zijn we er best in geslaagd om ergens anders een kwalitatief zeer goed nep boompje op de kop te tikken. Die staat nu te stralen in de kamer met nostalgische ballen, een must volgens dochter. Een knusse ‘nepper’ voor het verhogen van het ‘kerstgevoel’.

Voor wat het ‘kerstgevoel’ ook in mag houden, heb het bij mezelf nog niet kunnen bespeuren.
Komt dat door het leven in de zon? Of omdat het jaar zo snel gaat en het nu alweer kerst is? Of omdat het in de wereld zo’n chaos is waarin vrede op aarde verder dan ooit lijkt?
No lo sé, ik weet het niet.

Vandaag werd het gevoel een klein beetje geprikkeld door de Mercadillo de Navidad(kerstmarkt) bij Indy op school.
Geen kerstdiners zoals in NL op school, waar de kinderen op hun mooist gekleed, gezellig eten met elkaar. En waar de ouders gluhwein rond de vuurkorf drinken en samen met de kinderen kerstliedjes zingen. Lijkt wel een scene uit een kerstfilm, klein beetje dwarrel sneeuw erbij nog dan…

emigreren naar Spanje met kinderenHier stonden vandaag alle ouders, met zonnebril, op het schoolplein naar de kunsten van hun niños te kijken. Iedere klas verzorgde een optreden, van blokfluit tot zang en dans. De klas van Indy speelde Winter uit de 4 seizoenen van Vivaldi op de blokfluit. Weer eens wat anders dan O Denneboom.
Afsluitend hoogtepunt een lied gezongen door alle kinderen over kerst en wereldvrede.
Een mooie aanblik al die zingende kinderen in schooluniform, wat een saamhorigheid straalt dat uit. En als ik dan mijn kleine chica uit volle borst een Spaans lied zie zingen, slik ik toch even een brok weg..

Hoe vieren de Spanjaarden zelf hun Navidad? Ben benieuwd, het is onze 1e keer in España.
Begreep dat hier de nadruk ligt op kerstavond, eerst naar de mis en rond middernacht met de hele familie aan de feestdis!
Alles is Familie in Spanje, een vanzelfsprekendheid zo lijkt het.

Bij ons in de casa is het kerst met vrienden en familie op de 1e kerstdag.
Zeker met een Spaans tintje: dit jaar staat het vlees namelijk heerlijk langzaam te garen buitenop de BBQ.

En wij… staan rond de BBQ in het zonnetje met een glaasje cava in de hand, misschien zingen we nog wel een liedje ook;-)

Feliz Navidad voor allen en hasta la próxima!

Saludos, Ing

Deel dit op:

Leave a Comment


Volg mij op Socialmedia